fallback

Спадът на потребителското доверие понижи щатските индекси

Инвеститорите заеха предпазливи позиции в очакване на финансовите отчети на редица ключови компании

17:53 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с понижения, след като инвеститорите заеха предпазливи позиции в очакване на финансовите отчети на редица ключови компании от технологичния, финансовия и потребителския сектор през тази седмица.

За низходящите движения на котировките допринесе и изненадващото понижение на индекса на потребителското доверие на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily. Той отстъпи до 48,7 пункта през октомври спрямо 52,5 пункта за септември.

По този начин стойността на индекса на потребителското доверие на IBD/TIPP се върна в песимистичната зона под 50 пункта, която сочи влошаване на потребителските очаквания. Анализаторите очакваха показателя да се повиши до 53,1 пункта.

Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 души и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

След новината за завръщането на песимизма сред американските домакинства, индексът на 30-те най-ликвидни компании Dow Jones IA се понижи с 0,3% до 9852,1 пункта. По-широкият S&P 500 губи 0,5% до 1070,7 пункта един час след началото на търговията, а индексът, обединяващ компаниите на борсата Nasdaq, отстъпва с 0,2% до 2135,6 пункта.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че продажбите на най-големия американски производител на стоки за бита Johnson & Johnson са намалели с 5,3% на годишна база до 15 млрд. долара през третото тримесечие.

Чрез съкращения на разходите обаче компанията успява да увеличи печалбата си с 1% на годишна база до 3,35 млрд. долара, или 1,20 долара на акция. Книжата на Johnson & Johnson поевтиняват с близо 3% до 60,77 долара за акция в началото на сесията.

След края на днешната борсова сесия се очакват финансовите резултати на още една компания в състава на индекса Dow Jones IA – технологичният гигант Intel.

По-рано днес застрахователната компания AIG съобщи, че е постигнала споразумение за продажбата на своето животозастрахователно звено в Тайван за 2,2 млрд. долара. Акциите на AIG поскъпват с 0,5% до 44,61 долара, а пазарната й капитализация се е повишила с 42% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още