fallback

Продажбите на нови автомобили в Китай надхвърлиха 1 млн. месечно

За първите девет месеца на годината продажбите на автомобили в Китай са се увеличили с 42% на годишна база до 7,2 млн. единици

15:24 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Месечните продажбите на нови автомобили в Китай за първи път надхвърлиха 1 млн. единици през септември. Броят на продадените леки автомобили възлиза на 1,015 млн., което превръща Китай в най-бързо развиващия се автомобилен пазар в света през тази година. Увеличението в сравнение със същия месец на миналата година е 84%, предаде Bloomberg.

Данните на Китайската асоциация на автомобилните производители показват още, че общите продажби на моторни превозни средства, в това число на товарни автомобили и автобуси, нарастват със 78% на годишна база през септември до 1,33 млн. единици.

Продажбите на General Motors, който е най-големият чуждестранен производител на автомобили в страната, се удвояват за последните 12 месеца и възлизат на повече от 181 хил. автомобила през септември. През първите девет месеца на годината са продадени 1,29 млн. автомобила на GM, което е повече от продажбите на компанията в Китай за цялата 2008 г.

Според главния изпълнителен директор на General Motors Фриц Хендерсън продажбите в Китай ще продължават да се увеличават със значително темпо, особено след като възстановяването на китайската икономика увеличи търсенето.

Това обаче може да накара правителството да ограничи или спре изцяло своите мерки за насърчаване на продажбите на нови автомобили, в това число данъчните отстъпки и субсидиите за автомобилната индустрия. През тази година властите намалиха данъците за покупка на нов автомобил и отпуснаха субсидии за стимулиране на продажбите в земеделските райони на Китай.

Кредитният бум в Китай и разходите на правителството за борба с последиците от кризата на стойност 4 трлн. китайски юана (586 млрд. щатски долара) помогнаха на китайската икономика да нарасне със 7,9% на годишна база през второто тримесечие.

Според правителството продажбите на моторни превозни средства може да се увеличат с 28% през тази година до 12 млн. единици, но автомобилните компании трябва да внимават да не натрупат излишни запаси докато не стане ясно дали растежът е устойчив в дългосрочен план.

За първите девет месеца на годината продажбите на превозни средства в Китай са се увеличили с 42% на годишна база до 7,2 млн. единици. В същото време продажбите на автомобили в САЩ намаляват с 27% на годишна база до 7,8 млн. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още