fallback

Самолет за пръв път полетя с природен газ

Airbus А340-600 е извършил полет по направлението Лондон – Доха, използвайки за гориво традиционен керосин и преработен газ

15:09 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Самолет на катарската авиокомпания Qatar Airways извърши първия в света полет, при който за гориво отчасти е използван втечнен природен газ, съобщиха местни медии по информация от превозвача.

Катарският авиолайнер Airbus А340-600 с двигатели на Rolls-Royce е извършил вчера полет по направлението Лондон – Доха, който е с продължителност над 6 часа. При полета е използвана горивна смес, състояща се от 50% традиционен керосин (самолетно гориво) и 50% - от т.нар. GTL-керосин, произведен от втечнен природен газ. На борда на самолета, летящ с газ, са се намирали представители на компаниите Airbus, Rolls-Royce, Shell, а също и от други големи фирми.

В продължение на над две години широк консорциум, състоящ се от компаниите - Airbus, Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Science & Technology Park, Rolls-Royce, Shell, WOQOD, е разработвал проекта на самолет, способен да използва за гориво природен газ.

Вече при полети на самолети в Южна Африка също се е използвало алтернативно на керосина гориво, получено при преработката на въглища, но новият GTL-керосин е по-екологично чист.

Катар е един от най-големите производители в света на природен газ, като на територията на страната се намират около 13% от доказаните запаси на газ в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 13.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още