fallback

Добивните и финансовите компании донесоха ръст на азиатските индекси

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се насочи към най-високото си ниво на затваряне за последните 13 месеца

12:08 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азия се пренесоха на положителна територия днес и успяха да заличат пониженията си от началото на седмицата, а регионалният индекс MSCI Asia Pacific се насочи към най-високото си ниво на затваряне за последните 13 месеца. Поевтиняването на йената спрямо долара и еврото повиши акциите на японските автомобилопроизводители, които заедно с добивните и финансовите компании се наредиха сред най-печелившите за деня.

MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,4% до 118,9 пункта, което е най-високата му стойност от септември 2008 г., предаде Bloomberg. Той е увеличил стойността си с 68% спрямо петгодишното дъно, което записа в началото на март, след като Япония, Хонконг и Нова Зеландия излязоха от кризата, а икономическият ръст в Китай, Сингапур, Индонезия и Австралия се ускори.

Добивните и енергийните компании се превърнаха в най-печелившите дружества от MSCI Asia Pacific през последните три месеца благодарение на очакванията, че възстановяването на световната икономика ще доведе след себе си по-голямо търсене на суровини и енергийни ресурси. Пазарната оценка на компаниите в състава на MSCI Asia Pacific е вече 1,57 пъти по-висока от счетоводната им стойност.

На борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,6% до 10076,6 пункта, след като поевтиняването на японската йена подкрепи книжата на компаниите износителки. Днес стана ясно, че банковото кредитиране в Япония е понижило темпа на своя ръст за девети пореден месец през септември, защото големите компании ограничават разходите си. Кредитирането нараства с 1,7% спрямо септември 2008 г., след като през август се увеличи с 1,9%.

В Хонконг Hang Seng напредна с 0,8% до 21467,4 пункта, докато в Китай Shanghai Composite нарасна с 1,4% до 2936,2 пункта. Акциите на производителите на стомана поскъпнаха най-много благодарение на прогноза на Goldman Sachs, че търсенето на стомана ще се увеличи значително през 2010 г. поради нарастването на зависимостта на азиатските икономики от производството на стомана.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 1% до 4785,7 пункта, въпреки че индексът на бизнес доверието на Националната австралийска банка се понижи през септември. Индексът на сините чипове на борсата в Нова Зеландия NZX 50 обаче се понижи с 0,3% до 3169,5 пункта, въпреки добрите данни за силното нарастване на продажбите на дребно през август и стабилизирането на новозеландската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още