fallback

Оливър Уилямсън: Няма готов отговор при риск от фалит на голяма компания

Носителят на Нобелова награда проучва как са създадени и развити институциите и какво влияние оказват на растежа

10:41 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оливър Уилямсън. Снимка: Berkeley.edu

Няма лесен начин за решаване на проблема с институциите, чийто фалит може да изложи на опасност финансовата система, смята Оливър Уилямсън, който стана един от двамата носители на Нобелова награда за икономика за тази година.

“Няма сребърен куршум”, заяви 77-годишният Уилямсън на пресконференция в понеделник в университета Бъркли, на който той е заслужил професор. “Няма незабавен отговор, който аз, или който и да било от моите студенти или колеги да е подготвен да предложи по този въпрос”, цитира Bloomberg изказването му.

Уилямсън създава организационната икономика – проучване на това как са създадени и развити институциите и какво влияние оказват на растежа на икономиката. В свое изследване, което може да има приложение спрямо финансовата криза, той посочва, че е по-добре да се регулират големите компании, отколкото да се правят опити те да бъдат раздробени или да се ограничи техният размер.

Администрацията на президента Барак Обама предложи по-рано Федералният резерв да бъде натоварен със задачата да контролира финансовите институции, смятани за твърде големи, за да бъдат оставени да фалират.

“Има възможност да предвидим някои от рисковете” като тези при настоящата криза и “да вземем предварителни мерки”, е казал още Уилямсън. Фед и финансовото министерство на САЩ са изправени пред “важни организационни въпроси”, подобни на тези, които самият Уилямсън повдига в проучването си. Въпреки това обаче той не смята, че кризата е повлияла на решението на комитета за Нобеловите награди да даде отличието на него.

Уилямсън ще си подели тазгодишната награда за икономика с Елинър Остром от университета Блумингтън, Индиана, която стана първата жена, носител на отличието в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още