fallback

Ръстът на борсите в Европа се пренесе и на Wall Street*

Основните индекси добавят по около половин процент

17:21 | 12.10.09 г.

Американската борса отвори с умерени повишения, след като настроенията на европейските борси заразиха и американските инвеститори.

Днес най-големият производител на потребителска електроника в Европа Royal Philips Electronics NV изненадващо обяви печалба за третото тримесечие, главно благодарение на мерките за съкращаване на разходите. Въпреки че очакванията на пазара бяха компанията да отчете загуба от 44,7 млн. евро, тя реализира печалба от 57 млн. евро, или 6 евроцента на акция.

В резултат на това книжата на Philips се изстреляха с над 7 на сто, а все повече и повече икономисти започнаха да говорят за бързо възстановяване на световната икономика.

Миналата седмица Alcoa приятно изненада пазарите с печалба при очаквана загуба, което помогна на основните американски индекси да завършат седмицата на зелено. До момента капитализацията на Alcoa нараства с близо процент.

"Пазарът [в САЩ] ще продължи позитивния си ход", заяви за Bloomberg Стенли Наби от фонда Silvercrest Asset Management Group , който управлява активи за 8 млрд. долара. "Докладите за печалбите, които се очаква да бъдат разпространени тази седмица, ще бъдат много солидни, а икономическите данни, които ще излязат, ще бъдат доста окуражаващи", смята анализаторът.

От своя страна, слабият долар повиши цената на петрола и другите борсово търгуеми стоки, което се отрази положително на оценките на компаниите, чийто бизнес е свързан с тях. Акциите на втората по големина петролна компания в САЩ Chevron Corp нараснаха с 0,7% до 73,23 долара за брой.

Към 17:15 часа българско време Dow Jones се повишава с 0,5% до 9 915 пункта, Nasdaq трупа актив от 0,7% до 2 154 пункта, а S&P 500 регистрира покачване от 0,33% до 1 075 пункта.

*Информацията е актуална към 17:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още