fallback

След новите върхове – нов тест за ралито на щатските борси

Goldman Sachs, Bank of America, Google, IBM и Intel са сред компаниите, които ще публикуват своите резултати тази седмица

09:46 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Позатихналото рали на щатските борси се възобнови с нова сила през изминалата седмица, след като основните индекси Dow Jones IA и S&P 500 се повишиха до нови най-високи нива за последните 12 месеца. Издържливостта на ралито обаче ще бъде тествана през тази седмица от първата сериозна поредица от финансови отчети на ключови за икономиката компании за изтеклото тримесечие.

Компонентите на Dow Jones IA Bank of America, JPMorgan Chase, IBM, Intel, Johnson & Johnson и General Electric ще оповестят финансовите си резултати през тази седмица. Google, Nokia, Citigroup и Goldman Sachs са сред другите големи имена, които ще докладват за третото тримесечие. Досега единствено производителят на алуминий Alcoa изненада инвеститорите с печалба вместо очакваната загуба.

Добрите резултати на Alcoa обаче не са показателни за предстоящия отчетен сезон, който вероятно ще бъде деветият поред, в рамките на който печалбите на компаниите намаляват, предаде CNN. Пазарите на ценни книжа в САЩ остават уязвими, въпреки че S&P 500 e увеличил стойността си с 58% в сравнение с 9 март, когато стигна най-ниското си ниво за последните 12 години.

Борсите в Канада и Япония, както и пазарът на облигации в САЩ ще бъдат затворени в понеделник поради честването на национални празници и през деня липсват икономически данни. Във вторник компонентът на Dow Jones IA Johnson & Johnson ще публикува своите финансови резултати, а технологичната компания Intel ще изнесе данните си след края на търговията.

Във вторник ще се проведе и аукцион на държавни ценни книжа с матуритет от три и шест месеца на обща стойност 60 млрд. долара. Той ще бъде последван от финансовите отчети на JPMorgan Chase в сряда и данните за продажбите на дребно през септември. Икономистите очакват, че те са се понижили с 2% спрямо август, когато нараснаха с 2,7% на месечна база.

В четвъртък Citigroup ще публикува своите отчети преди началото на сесията, както и Goldman Sachs, Nokia, Google и IBM. През деня ще излезе и индексът на потребителските цени, за който се очаква да се повишил с 0,2% през септември, след като нарасна с 0,4% през август. В четвъртък ще излязат и седмичните данни за новите молби за помощи при безработица.

В последния работен ден от седмицата Bank of America и General Electric ще публикуват своите финансови резултати. Тогава ще излезе и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за октомври, както и данните за индустриалното производство, степента на оползотворяване на производствения капацитет и покупките на американски ценни книжа от чуждестранни инвеститори.

През тази седмица се очаква още лихвеното решение на Японската централна банка, както и докладът от последната среща на Федералния резерв в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още