fallback

Петролът пое нагоре в началото на седмицата

Котировките на черното минаха над 72,50 долара за барел заради спекулации за недостиг на предлагането

08:54 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола стартира новата седмица с повишение, като само за няколко часа котировките добавиха над 1,1 на сто и прехвърлиха нивото от 72,50 долара за барел. Повод за това дадоха данните за икономически ръст в Сингапур през третото тримесечие на годината, което накара мнозина да повярват, че икономическото възстановяване е близо.

Очакванията за излизане на глобалната икономика от кризата по правило водят до спекулации, че предлагането на петрол може да се окаже недостатъчно. Това кара мнозина да спекулират с цената на черното злато и да извършват изкупувания след подобни новини.

От началото на търговията тази седмица петролните контракти с доставка през ноември поскъпват с 1,15 на сто до 72,58 долара за барел на платформата за електронна търговия на борсата в Ню Йорк. В петък суровината добави към стойността си едва 8 цента до 71,77 долара за барел, като записа най-високото си затваряне от 18 септември.

За повишението на котировките допринася новата прогноза на Международната асоциация по енергетика, според която през 2010 година потреблението на петрол ще бъде по-високо от предварително очакваното. Основен двигател на завишеното търсене се очаква да бъде Азия, предава Bloomberg.

На борсата в Лондон днес цената на петрола от сорта брент поскъпва с 0,9 на сто до 70,63 долара за барел. В петък петролът от този сорт с доставка през ноември повиши цената си с 0,3 на сто до 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още