fallback

Цената на петрола падна до 71 долара за барел

Поскъпването на американския долар понижи котировките на енергийната суровина

20:50 | 09.10.09 г.

Цената на петрола се понижи до 71 долара, заличавайки част от печалбите през предходните дни, в резултат на поскъпването на американския долар.

Лекият суров петрол се понижава с 0,11% до 71,61 долара за барел, а сортът Брент добавя 0,16% до 69,88 долара за барел.

През последните месеци петролът се движи в рейнджа 65-75 долара в резултат на несигурността относно темпа на икономическо възстановяване в САЩ.

През последните дни обезценката на американския долар срещу основните валути помогна на цената на черното злато да се повиши, тъй като борсово търгуемите стоки стават по-привлекателни за инвеститорите, когато американската валута поевтинява и губи от покупателната си способност.

"Хората използват петрола и златото като застраховка срещу инфлацията, защото САЩ продължава да печата пари", заяви за АП Кларънс Чу, трейдър в консултантската Hudson Capital Energy, базирана в Сингапур. "Определено има негативна корелация между долара и петрола", заяви още трейдърът.

Според доклад на базираната в Париж Международна енергийн агенция (IEA) търсенето на петрол ще достигне 86,1 млн. барела на ден през 2010 година, или с 1,7% повече спрямо нивото на търсенето през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още