fallback

Седмицата зарадва "биковете" на Wall Street с нови ръстове

И в петък основните борсови индекси не пропуснаха да отбележат покачване

23:01 | 09.10.09 г.

Последният ден от работната седмица донесе актив за основните борсови индекси в САЩ от малко над половин процент. 

Така за седмицата Dow Jones Industrial Average се повиши с 3,8 на сто до 9 864 пункта, Nasdaq добави 4,4% до 2 139 пункта, а S&P 500 нарасна с 4,4% до 1 071 пункта.

За петъчното позитивно представяне на американските книжа допринесоха данните за търговския дефицит на САЩ през август, показвайки изненадващо свиване от 3,5% до 30,7 млрд. долара в резултат на спад на вноса заради намалено търсене на петрол в страната.

Очакванията на икономистите бяха за увеличение на дефицита по търговското салдо с 3,3% през август до 33 млрд. долара.

От една страна износът на стоки и услуги се повиши с 0,2%, което свидетелства за съживяване на световната икономика, но от друга спадът при петрола показва слабо вътрешно търсене.

Седмичният ръст на американските индекси бе подкладен и от още обнадеждаващи икономически данни, включващи ръста на сектора на услугите, изненадващото повишение на печалбата на алуминиевият производител Alcoa, както и първото месечно нарастване на продажбите на дребно през август в САЩ през последната година (+2,7%).

Идната седмица инвеститорите ще очакват корпоративните отчети за третото тримесечие, които да загатнат за силата на икономическото възстановяване в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още