fallback

Премиерът на Латвия отхвърли спекулациите за девалвация

Според Валдис Домбовскис най-лошото от кризата за страната вече е преодоляно

13:35 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-лошата част от острата рецесия, в която изпадна Латвия, вече е отминала, смята премиерът на страната Валдис Домбровскис. Следващата цел пред страната според него е постигане на изискванията, наложени от ЕС относно нивото на бюджетния дефицит.

В интервю за ВВС Домбровскис отхвърли категорично слуховете, че се подготвя девалвация на местната валута с цел по-лесното преминаване през кризата.

Латвийският премиер очаква бюджетният дефицит в страната да се свие до 10 на сто през настоящата и до 8 на сто през следващата година. Мнозина анализатори обаче се съмняват в тези възможности и смятат, че чуждите кредитори по-скоро се плашат от подобни изказвания.

Икономиката на Латвия получи много тежки удари от глобалната криза. Тя се срина с 18,7 на сто през второто тримесечие на годишна база, а през август безработицата скочи до 18,3 на сто.

Премиерът потвърди намеренията на управляващата коалиция за свикване на спешна среща, на която да бъде обсъден план за съкращаване на бюджетните разходи с 325 млн. лата. Външните кредитори пък настояват съкращенията да бъдат в размер на 500 млн. лата и това поражда известно напрежение.

Очаква се на срещата да бъде обсъдено и считаното за доста радикално предложение на премиера за закон, който да се отрази доста негативно на чуждите банки, които са отпуснали кредити в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още