fallback

ConocoPhillips може да продаде 10% от акциите на Лукойл заради дългове

Част от проблемите на ConocoPhillips възникнаха вследствие на национализацията на петролните фирми във Венецуела

12:14 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Усложненото финансово положение на ConocoPhillips може да принуди американската компания да продаде половината от дела си в Лукойл, който представлява общо 20% от капитала на руската петролна компания. До този извод са стигнали анализатори от банката UBS, пише деловият вестник РБК dаily.

Американският нефтен гигант планира да продаде активи на обща стойност около 10 млрд. долара, а половината от тази сума би могла да бъде получена именно чрез продажбата на половината от дела на ConocoPhillips в Лукойл.

От ръководството на ConocoPhillips наскоро са съобщили, че възнамеряват не само да съкратят разходите си, но и да продадат свои активи на обща стойност 10 млрд. долара в следващите 2 години. Преди икономическата криза ConocoPhillips водеше агресивна политика по изкупуване на чуждестранни активи, но нейното финансово положение се разклати след падането на цените на петрола. За разлика от своите конкуренти ExxonMobil и Chevron, които имат големи резервни средства в наличност, Conoco има само 1 млрд. долара при задължения от над 30 млрд. долара.

Част от проблемите на ConocoPhillips възникнаха вследствие на национализацията на петролните фирми във Венецуела, когато на американската фирма се наложи да отпише наведнъж активи на стойност 4,5 млрд. долара.

Именно по тази причина анализаторите от UBS изказват мнение, че американската компания ще продаде половината от дела си в Лукойл, който е на стойност 5,17 млрд. долара на база вчерашните котировки на акциите на руската компания на фондовата борса ММВБ.

Като евентуални купувачи на предлаганите за продажба от ConocoPhillips акции на Лукойл от UBS посочват президента на компанията Вагит Алекперов и вицепрезидента Леонид Федун, които по данни към септември 2008 г. притежават съответно 20,6% и 9,3% от акциите на Лукойл.

Според руски анализатори обаче ConocoPhillips едва ли ще прибегне до продажбата на акции на Лукойл. От двете петролни компании вчера са отказали да коментират евентуалната продажба на акции на Лукойл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още