fallback

Позитивен финал на седмицата за азиатските борси

Изминалата седмица донесе на регионалния индекс MSCI Asia Pacific печалба от 4%, което е най-силният му седмичен ръст за последния месец

12:01 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица донесе повишения на повечето борси в азиатския и тихоокеанския регион, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific отбеляза най-силния си седмичен ръст за последния месец. Причина за това стана позитивното начало на отчетния сезон в САЩ, както и изненадващото повишение на основния лихвен процент в Австралия.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,4% до 118,98 пункта, след като в ранните часове на търговията се колебаеше между печалба и загуба. Борсовият измерител се е повишил с 4% от началото на седмицата, воден от поскъпването на технологичните компании в неговия състав.

В сравнение с 9 март, когато записа рекордно ниска стойност за последните пет години, MSCI Asia Pacific е повишил стойността си с 69%, а пазарната оценка на включените в него дружества е средно 1,55 пъти по-висока от тяхната счетоводна стойност. Телекомуникационните компании и тези за комунални услуги се представят най-слабо от началото на седеммесечното рали на индекса.

Двете фондови борси в Континентален Китай отвориха след 8-дневните празненства в чест на 60-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия. Основните индекси се повишиха с около 5% и наваксаха пропуснатото през почивните дни. Индексът на сините чипове CSI 300 нарасна с 5,3% до 3163,7 пункта, а по-широкият Shanghai Composite добави 4,8% до 2911,7 пункта.

Петък бе единственият работен ден за китайските борси от сряда миналата седмица и дневното изменение на индексите съвпадна със седмичната им промяна.

С най-силен седмичен ръст се отличи основният борсов индекс в Хонконг – Hang Seng, който напредна с 5,5% за последните пет сесии. Показателят приключи днешната сесия с минимално повишение от 6,5 пункта до 21 499,4 пункта. На борсата в Тайван Taiex се повиши с 0,9%, а южнокорейският Kospi нарасна с 1,9%. Седмичното изменение на двата индекса възлиза на съответно 2,2% и 0,1%.

Японският Nikkei 225 се повиши с 1,9% до 10 016,4 пункта в края на днешната сесия и по този начин увеличи седмичната си преднина до 3%. Индексът на най-добрите японски компании приключи търговията над психологическото ниво от 10 хил. пункта за първи път от началото на тази седмица, след като поевтиняването на йената повиши акциите на компаниите износителки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още