fallback

Shell ще строи първия в света плаващ завод за втечнен природен газ

Капацитетът на завода ще бъде производство на 3,5 млн. т втечнен газ и 1,3 млн. т газов кондензат годишно, а стойността му - 5 млрд. долара

09:57 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролният концерн Royal Dutch Shell обяви за намеренията си да построи първия в света плаващ завод за производство на втечнен природен газ, съобщи Итар-Тасс. Заводът ще бъде разположен на гигантски кораб, „малко по-голям от самолетоносач“.

По думите на изпълнителния директор на англо-холандската компания целият кораб ще тежи 600 хил. т, дължината му ще е 480 м, а ширината – 75 м. По този начин бъдещият плаващ завод за втечнен газ ще стане най-големият кораб в света. Предвижда се плаващият завод да може да издържа на всякакви бури, вкл. и на „тропически циклони, които се случват веднъж на 10 години“, отбелязват от петролната компания.

Първият кораб от този тип ще бъде базиран на запад от Австралия, в района на газовите находища, които усвоява Shell. Капацитетът на завода ще бъде производство на 3,5 млн. т втечнен газ и 1,3 млн. т газов кондензат годишно.

Поръчки за производство на 10 плаващи завода за втечнен газ през следващите 15 години вече е получила компанията Samsung Heavy Industries. По предварителни оценки стойността на един такъв плаващ завода ще бъде около 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още