fallback

Ирландия отчете най-силния спад на цените от 1931 г.

Най-силно са поевтинели храните, което е отражение на "ценовата война" между супермаркетите, водена от германските вериги Aldi и Lidl

07:59 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Средните цените на стоките и услугите в Ирландия са се понижили с 6,5 на сто през септември, което е най-силният спад от 78 години, предаде AP.

От тези най-нови данни е ясно, че икономиката на Ирландия остава дълбоко в зоната на дефлацията, посочва експерт от Дъблин.

Понижаването на цените през септември е най-силното след историческия спад от 8,4 на сто, отчетен през първото тримесечие на 1931 година, когато страната бе засегната от Великата депресия.

Най-силно са поевтинели храните (с 1,3 на сто на месечна и с 6 на сто на годишна), което е отражение на "ценовата война" между супермаркетите, водена от германските вериги Aldi и Lidl.

Цените на услугите, регулирани от правителството, не са се понижили.

В сферата на образованието се наблюдава растеж с 3,9 на сто, а в здравеопазването - с 2,5 на сто на годишна база. Ирландското правителство обяви, че през декември ще представи строги мерки за съкращаване на разходите и налагане на нови данъци в опит да се пребори с нарастващия бюджетен дефицит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още