fallback

Очакванията за по-добри резултати повишиха щатските индекси

Обнадеждаващи данни за пазара на труда допринесоха за позитивните нагласи

00:30 | 09.10.09 г.

Щатските индекси отбелязаха покачване в четвъртък след като най-големият производител на алуминий Alcoa отчете по-добри резултати от очакваното, а първоначалната безработица в САЩ падна до най-ниското си ниво от януари.

Индексът на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се покачи с 0,63% до 9 786,87 пункта. По-широкият S&P 500 добави 0,75% до 1 065,48 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, порасна с 0,64% до 2 124 пункта.

Борсовите показатели затвориха разнопосочно в сряда след като ралито от предишните два дена изгуби устремa си.

Изненадващите резултати на Alcoa, която участва в състава на представителния борсов индекс Dow Jones IA, окуражи инвеститорите, давайки положителен тон на периода на тримесечните отчети.

В същото време стана ясно, че по-малко от очакваното американци, останали без работа през изминалата седмица, са подали молба за социални помощи. Това е обнадеждаваща новина за пазара на труда в най-голямата икономика на света.

Акциите на Alcoa поскъпнаха с 1,1% по време на сесията.

„Мисля, че пазарът ясно се движи от очаквания за по-добри от очакваните резултати,” коментира пред CNN Money Том Хепнър, финансов консултант в Ruggie Wealth Management. „Но не съм сигурен, че ще станем свидетели на това. Все още има доста причини да се мисли, че пазарът е изпреварил икономическото възстановяване.”

Книжата PepsiCo поевтиняха с 1,7% след като компанията за газирани напитки отчете по-добра от очакваното печалба, но приходите не съвпаднаха с прогнозите на анализаторите. Акциите на веригата хотели Marriott International загубиха 0,6% след като обяви загуба, която е по-малко от очакваната от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още