fallback

Хърватия приключва европреговорите през 2010, Турция "има още много работа"

Според дипломати Хърватия може да стане част от ЕС през 2012 г.

17:47 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хърватия би могла да приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) през следващата година, но другата кандидатка за членство – Турция – има още много работа. Това се казва в цитиран от Ройтерс доклад на Европейската комисия за напредъка на двете страни.

В документа, който ще бъде оповестен официално на 14 октомври, не се посочва евентуална дата на влизане за Хърватия, а само, че ако страната се справи навреме с всички непостигнати досега цели, то преговорите с нея ще приключат през 2010 г. Според дипломати, цитирани от агенцията, бившата югославска република с население от 4,4 млн. души може да влезе в Евросъюза през 2012 г.

Преди със сигурност да стане ясна годината на присъединяване обаче, Хърватия трябва да подобри резултатите от борбата с корупцията и организираната престъпност, да укрепи съдебната си система и да повиши сътрудничеството с Международния съд за военни престъпления към Обединените нации.

„Комисията подготвя финансов пакет за присъединяването на Хърватия“, се казва в доклада.

Що се отнася до Турция, чието членство не е желано от Франция, а отчасти и от Германия, ЕК казва, че мюсюлманската държава може да постигне напредък по пътя към членството, ако ускори провежданите реформи.

„Остават притеснителни много области, сред които свободата на словото, свободата на печата, на вероизповеданието, пропуски по отношение на правата на военните и на жените.“

В доклада не се споменава конкретно за случая с медийната група Dogan, която получи рекордна глоба от 3,3 млрд. долара за неплатени данъци, за която някои смятат, че е свързана с публикувани критики към правителствената политика. Очакванията на дипломатите обаче са този казус да бъде споменат в отделен документ, който да бъде изпратен до Турция заедно с главния доклад.

Сред препоръките на комисията е още нормализиране на връзките с Кипър. Турция започна преговори за присъединяване още през 2005 г., но те бяха проточвани във времето, като една от причините за забавянето беше именно отказът на Анкара да подобри отношенията си с еврочленката Кипър. 

Другите евентуални бъдещи членове на Общността – Сърбия, Албания, Македония, Босна, Черна гора и Косово – бележат неравномерен прогрес, въпреки че Сърбия има най-силния административен капацитет да придвижва необходимите реформи.

„Корупцията е широко разпространена в региона. Тя влияе на всекидневния живот на гражданите и бизнеса“, са установили в ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още