fallback

Загубата на биотехнологичния гигант Monsanto се увеличава

Като се изключат еднократните ефекти, каквито са разходите за преструктуриране, Monsanto реализира печалба на акция от 2 цента

20:51 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата биотехнологична компания в света Monsanto съобщи, че загубата й се увеличава с близо 39 на сто през четвъртото фискално тримесечие. Това се дължи главно на по-големите разходи за преструктуриране на дейността в условията на криза и на спада на продажбите.

Загубата на най-големия производител на семена в света за фискалното тримесечие, приключило на 31 август, възлиза на 284 млн. долара, или 43 цента на акция, в сравнение с отрицателен финансов резултат от 172 млн. долара, или 31 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г.

Като се изключат еднократните ефекти, каквито са разходите за преструктуриране, Monsanto реализира печалба на акция от 2 цента в сравнение със загуба от 3 цента за същия период от 2008 г. Това се оказа повече от прогнозите на анализатори за печалба от акция от 1 цент, предаде Bloomberg.

Приходите на базираната в Сейнт Луис компания за периода от юни до август намаляват с 8,3% на годишна база до 1,88 млрд. долара. Ръководството потвърди и предишната си прогноза за печалба на акция от 3,10 до 3,30 долара за фискалната 2010 г., която започва на 1 септември.

Финансовите резултати на Monsanto традиционно са по-слаби през този период на годината, защото земеделците в Северна Америка и Европа вече са посели голяма част от своите реколти. Компанията планира да съкрати 8% от служителите си през тази година, за да намали своите разходи.

Книжата на Monsanto поевтиняват с 1,5% до 74,25 долара за акция на Нюйоркската фондова борса към 20:50 ч. българско време. Пазарната капитализация на биотехнологичната компания е нараснала с 5,5% от началото на тази година до 40,5 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още