fallback

Фед – "за" и "против" затягането на монетарната политика

Според някои от шефовете на клоновете на Фед скоро трябва да им увеличение на лихвата, други обаче не са съгласни

17:53 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ трябва да започне да увеличава лихвите "по-скоро в близко бъдеще, отколкото по-късно", смята президентът на Фед в Канзас Томас Хьониг. По думите му едно такова затягане на монетарната политика няма да попречи на възстановяването на щатската икономика, предаде Bloomberg.

“Дори ако започнем веднага (да увеличаваме лихвите), много време ще мине, преди постепенното им увеличаване да може да бъде преценено като сурова или дори неутрална политика“, е казал Хьониг. “Не бих подкрепил строга монетарна политика при сегашните условия, но опитът ми ми казва, че ще трябва да спрем твърде сговорчивата си политика по-скоро от предвиденото”.

Друг представител на Фед – Кевин Уорш, заяви на 25 септември, че централната банка може би ще трябва да затегне (политиката си) “по-силно от обичайното”.

Председателят на Фед в Ричмънд Джефри Лакър от своя страна каза в началото на октомври, че може да се наложи лихвите да бъдат увеличени дори при безработица на ниво от близо 10 на сто.

На противоположно мнение обаче е председателят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли, който тази седмица каза, че централната банка трябва да се фокусира в краткосрочен план върху задържането на лихвите на ниско ниво, тъй като в противен случай инфлацията ще се забави твърде много.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още