fallback

Огромно количество пари се вливат на световните пазари догодина

Докато някои очакват борсов спад, други предричат изстрелване на пазара в края на 2009 и през 2010 г.

11:51 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на глобалния борсов пазар ще продължи и през следващата година, тъй като участниците в него ще се опитат да спечелят възможно най-много от парите си и позициите в правителствени облигации, смята шефът на най-голямото дружество за управление на активи в Шотландия Aberdeen Asset Management.

„Има планина от кеш, търсеща печеливши активи. Всички тези пари ще оказват подкрепа на пазара през следващата година“, обяви Ан Ричардс в интервю, цитирано от Bloomberg. „Пазарите имат още път пред себе си и може да видим завръщане на ралито още до края на тази година“, смята шефката на компанията, управляваща активи за близо 130 млрд. лири.

Тези очаквания получават подкрепа от данните на Investment Company Institute, според които само в САЩ инвеститорите държат 3,5 трлн. долара в кеш. Спрямо активите на компаниите от S&P 500 това е повече като съотношение, отколкото е било при върха на пазарите през 2007 година.

Инвеститорите се надяват да получат по-голяма доходност от акциите в сравнение с това, което може да се извлече от облигациите, смятат от Aberdeen Asset Management. Това вероятно ще резултира в подкрепа на индексите и удължаване на тяхното рали и догодина.

Въпреки очакванията по-голямата част от позициите на Aberdeen Asset Management остават в сектора на държавните и корпоративни облигации. Причината за това са лошите резултати от предходната година, когато компанията е имала доста по-големи експозиции в акции.

Мнението на шефовете на инвестиционното дружество се различава драстично от това на американския икономист Нуриел Рубини, който вчера предрече борсов спад, тъй като пазарите са се вдигнали прекалено бързо, прекалено скоро и прекалено високо.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още