fallback

Цената на петрола пое нагоре заради слабия долар

Подкрепа на котировките оказа и новината за понижение на запасите в САЩ

08:40 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира ръст през изминалото денонощие. В основната си част той се дължи на силното отстъпление на американския долар, който изгуби позиции срещу почти всички основни валути. Това се случи заради спекулациите от вчера, че страните от Персийския залив водят тайни преговори за изместят щатския долар от търговията с петрол.

Тази новина не бе потвърдена официално, но въпреки това се отрази силно негативно на зелените пари. Тяхното отстъпление пък изведе златото до нов исторически връх от над 1 040 долара за тройунция.

Заедно със златото нагоре тръгна и петролът. На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през ноември повишиха цената си с 47 цента до 70,88 долара за барел. Тази нощ котировките продължиха възходящото си движение и добавиха още близо 1 на сто до 71,55 долара за барел.

Подкрепа на черното злато оказаха данните на Американския петролен институт за спад на запасите от дестилирани горива и петрол в икономиката на САЩ. Днес се очакват официалните правителствени данни за запасите на най-голямата икономика, като прогнозите са за минимално понижение.

Петолът бе подкрепен и от вчерашния ръст на борсовите индекси в САЩ. Те се повишиха в очакване на стартиращия днес сезон на корпоративните отчети, който ще ни покаже как са се представили водещите американски компании през третото тримесечие.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през ноември поскъпна с 0,8 на сто до 68,56 долара за барел. Рано тази сутрин барел брент се търгува за 69,33 долара, или с 1,1 на сто повече от вчера.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още