fallback

Цената на златото счупи историческия си рекорд*

Котировките на метала достигнаха 1 038 долара за тройунция днес

16:40 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото достигна нов исторически рекорд, изкачвайки се до 1038 долара за тройунция. Това се случи заради отстъплението на американския долар, което се дължи на спекулациите, че страните от Персийския залив водят тайни преговори за изместване на долара от търговията с петрол.

Тази информация бе опровергана от официални представители на Саудитска Арабия, но въпреки това остава водеща новина за валутните пазари. Съгласно нея, страните от региона обмислят да се промени начина на търговия с петрол, като това трябва да става чрез определяне на цената на суровината спрямо кошница от валути.

При фючърсите с доставка през декември цената на златото към момента е 1 037,50 долара за тройунция, което е с 2 на сто повече от вчера. Предишният рекорд на златото датира от март 2008 година, когато то достигна 1 033,90 долара за тройунция.

Самият американски долар отстъпи рязко заради спекулациите относно замяната му в петролната търговия и падна до 1,4740 EUR/USD. Постепенно зелените пари прекратиха спада си и към 14:40 часа българско време остават стабилни при 1,4725 EUR/USD. 

Инвеститорите се насочват към златото, а и към суровините като цяло, в моменти, когато американският долар отстъпва. Причината за това е желанието за защита срещу инфлация и запазване на стойността на активите въпреки обезценката на парите.

*Актуално към 16:40 часа

Още по темата:

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Злато или петрол: Кое е по-доброто средство за хеджиране срещу инфлация?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още