fallback

Повече от 59 млн. души в света ще загубят работата си тази година

Да си вземем поука от предишните кризи, призова президентът на Световната банка

14:39 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 59 млн. души в света тази година ще загубят работата си главно поради икономическата и финансова криза, е казал днес президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик при откриването в Истанбул на есенната сесия на МВФ и СБ, съобщи Итар-Тасс.

По думите на Зелик освен това в слабо развитите региони на Африка, заради предизвиканата от кризата липса на достатъчно храна и грижи, може да загинат между 30 хил. и 50 хил. деца.

Президентът на СБ е коментирал, че „основите на настоящата криза се намират в миналото“, а сегашната световна икономика се „основава на установената финансова система в Бретън Уудс преди 65 години, която вече се променя“.

По думите на Зелик е необходимо да се вземе поука от предишни кризи. „Предишният порядък си отиде, сега без да губим време, ние може да създадем нови институции, които да осигурят отговорно обновяване и нормален ръст на икономиката“, посочва шефът на СБ.

Той отбелязва още, че след реформирането си Световната банка може да има водеща роля в борбата с проблемите, провокирани от световната икономическа и финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още