fallback

Mazda ще привлече 1,1 млрд. долара чрез продажба на акции

Средствата ще се използват за проектирането на нови автомобили, които да замърсяват по-малко околната среда

16:36 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската автомобилна компания Mazda Motor Corp. планира да привлече до 96 млрд. йени (1,1 млрд. долара) чрез продажбата на нови и съществуващи акции, предаде Bloomberg. Днес стана още ясно, че загубата на Mazda за първото фискално полугодие е два пъти по-малка от очакваното.

Mazda ще продаде до 363 млн. нови акции и 96,8 млн. съществуващи акции чрез фондовата борса в Токио. Средствата ще се използват, за да подобрят финансовите показатели на компанията, както и за проектирането на нови превозни средства, които да замърсяват по-малко околната среда.

Автомобилната компания последва авиопревозвача All Nippon Airways и финансовите групи Nomura Holdings и Mizuho Financial Group, които вече привлякоха средства чрез продажбата на акции на фондовия пазар в страната.

Загубата на Mazda за първото фискално полугодие възлиза на 26 млрд. йени, което се оказа близо два пъти по-малко от очаквания отрицателен финансов резултат от 50 млрд. йени. Акциите на Mazda поевтиняха с 5,6%, приключвайки днешната сесия на ниво от 185 йени за акция.

От началото на тази година пазарната капитализация на компанията се е повишила с 24 на сто. Продажбите на Mazda за първите девет месеца на годината са намалели с 26% в САЩ и 23% в Япония. Продажбите в Европа намаляват с 21% на годишна база към края на август.

Автомобилната компания, в която Ford Motor има дял от 13,8%, планира да подобри разхода на гориво на своите автомобили средно с 30% до 2015 г. в сравнение с показателите им от 2008 г. За тази цел ще бъдат разработени нови бензинови и дизелови двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още