fallback

Сорос: САЩ ще се възстановят много бавно

Финансови компании, които са „практически банкрутирали“ тежат на икономическия растеж

14:54 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическото възстановяване в САЩ ще бъде доста бавно, тъй като „практически банкрутирали“ финансови компании и силно задлъжнелите потребители се явяват сериозна тежест, смята милиардерът Джордж Сорос.

„САЩ ще се възстановят бавно. Има дълъг път за извървяване“, заяви днес по време на дискусия в Истанбул специалистът. Той се намира в Турция заради предстоящата утре годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд, предава Bloomberg.

Финансовите компании в Америка са отписали или изгубили 1,1 трлн. долара за двете години от началото на кризата. В същото време американците спестяват значително и ограничават потреблението, за да могат да обслужват задълженията си.

Ситуацията в Европа е по-благоприятна и възстановяването ще е по-бързо, смята Сорос. Това противоречи на очакванията на МВФ, които са икономиката на САЩ да нарасне с 1,5 на сто през 2010 година, а в еврозоната растежът да бъде пет пъти по-малък.

„Европа бе засегната по-слабо“, заяви Сорос. Това може да накара Европейската централна банка да бъде по-бърза с изтеглянето на допълнителната ликвидност, която бе пусната на пазарите. За САЩ пък било твърде рано за това и на този етап подобни действия не се подходящи, смята специалистът.

„Катастрофата от 2008 година сега изглежда като лош сън и хората предпочитат да я третират като такъв, забравяйки я и правейки бизнес както обикновено“, смята Сорос. Това може да затрудни опитите за промяна на регулациите и облика на финансовата система, уверен е милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още