fallback

JPMorgan: На европейските банки може да се наложи да наберат $78 млрд.

Според оценките на финансовата институция тези пари трябва да се наберат до шест месеца за стабилизиране на балансите

12:53 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските банки може да бъдат принудени да наберат капитал в размер на още 78 млрд. долара през следващите шест месеца, показва анализ на JPMorgan. Причината за това са опитите за засилване на капиталовите показатели в унисон с изискванията, известни като Базел II.

Банките все повече се фокусират върху задържането на капитала от първи ред – традиционен измерител на риска, до ниво над 8 на сто. Това може да ги принуди да наберат още около 78 млрд. долара, 38 млрд. от които за връщане на правителствени заеми и още 40 млрд. като свеж капитал, показва анализа на JPMorgan, цитиран от CNBC.

Очаква се немската банка Commerzbank да трябва да привлече 17 млрд. долара, а ирландските финансови институции Allied Irish Banks и Bank of Ireland – съответно 10 и 7 млрд. долара. От 6 млрд. пък имала нужда френската банка Societe Generale.

Така четирите банки ще трябва да наберат 52% от общата сума, за която говорят от JPMorgan.

В петък бе разпространен резултат от стрес-тестовете на европейската банкова система. Те показаха, че най-големите банки в Европа може да реализират загуби за 400 млрд. евро при изостряне на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още