fallback

Остра криза би струвала на европейските банки 400 млрд. евро

Стрес тест показа, че големите банки в Европа могат да издържат на още по-дълбока рецесия, но с цената на големи загуби

13:46 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стрес тест, проведен върху най-големите банки в Европейския съюз, показва, че финансовите институции биха могли да устоят дори на още по-остра рецесия. Това обаче би им струвало близо 400 млрд. евро, показват резултатите от изследването.

В условията на настоящата икономическа прогноза за ЕС най-големите банки в региона биха могли да задържат нивото на капитала си от първи ред „доста над 9 на сто“, става ясно от резултатите, които бяха обявени вчера на среща в Швеция, предава Bloomberg.

По-неблагоприятен сценарий би увеличил загубите и би смъкнал показателя до ниво от около 8 на сто.

Изследването е било проведено в продължение на пет месеца по поръчка на финансовите министри в ЕС. Президентът на ЕЦБ определя резултатите от него като негативен сценарий, а не е реалистичният, по който би следвало да се развива икономиката.

„Всички систематично важни финансови институции показаха, че са много устойчиви. Това е добър резултат“, смята икономическият министър на Испания Елена Салгадо.

В теста са участвали 22 финансови институции, като нито една не е влошила показателя капитал от първи ред под 6% при негативния сценарий, става ясно от съобщението за теста. Според изискванията на Базелския комитет нивото на показателя не бива да пада под 4%.

От началото на кризата в средата на 2007 година европейските финансови институции вече са изгубили близо 500 млрд. долара. Това е по-малко от половината загуби, отчетени в САЩ, които са в размер на 1,08 трлн. долара, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още