fallback

ЕК разследва алианса на British Airways, American Airlines и Iberia

От авиокомпанията Virgin Atlantic са заявили, че опасенията за нарушение на антимонополните правила са оправдани

12:45 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Споразумението за сътрудничество при схемата на полетите и цените между British Airways, American Airlines и Iberia може да е нарушило антимонополните правила на ЕС, съобщи Ройтерс.

Авиокомпаниите, които са част от алианса Oneworld, са планирали своите трансатлантически полети с връзка така, че да се възползват от споразумението между САЩ и ЕС „Открито небе“, фокусирайки се върху маршрутите между САЩ, Мексико, Канада, ЕС, Норвегия и Швейцария.

Европейската комисия, която през април започна разследване на двата алианса Oneworld и Star Alliance, в който влизат Air Canada, Continental Airlines, Lufthansa и United Airlines, е изпратила списък с разследваните провинения на членовете на Oneworld.

От авиокомпанията Virgin Atlantic са заявили, че опасенията за нарушение на антимонополните правила са оправдани.

„Алиансът между British Airways и American Airlines е огромен монопол, който, ако получи разрешение, ще позволи на тези доминиращи превозвачи да затегнат „хватката“ си около летище Хийтроу, като определят цените и съгласуват полетите си“, се посочва в изявление на изпълнителния директор на Virgin Стив Риджуей.

От ЕК са уточнили, че разследването на Star Alliance продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 02.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още