fallback

Според Грийспан САЩ трябва да ограничи кредитирането и да вдигне данъците

Бившият председател на Федералния резерв прогнозира, че щатската икономика ще нарасне с 3 до 4% през следващите шест месеца

11:26 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан заяви, че централната банка на САЩ трябва да затегне кредитирането, а правителството да повиши данъците, след като икономиката е започнала да се съвзема от най-тежката си рецесия от 30-те години на миналия век досега. Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви по-малко от очакваното с 0,7% през второто тримесечие.

Според Грийспан надеждите, че страната ще успее да излезе от кризата, без да се стигне до значителни увеличения на данъците, са нереалистични. В интервю пред телевизия Bloomberg той заяви, че Федералният резерв трябва да изтегли навреме парите, с които наводни финансовата система през последната година, за да избегне появата на силна инфлация.

Алън Грийнспан, който заемаше поста председател на Федералния резерв от 1987 до 2006 г., прогнозира, че щатската икономика ще нарасне с 3 до 4% през следващите шест месеца, преди да забави темпа на своя ръст през 2010 г. Според него растежът на икономиката ще бъде подпомогнат от подема на пазара на ценни книжа и презапасяването на компаниите със складови запаси.

Той подкрепя стъпките, които неговият наследник – Бен Бернанке, е предприел, за да насърчава растежа на икономиката, но предупреждава, че централната банка на САЩ непременно трябва да намали стойността на своите активи наполовина до 1 трлн. долара. За тази цел нейното ръководство трябва да изтегли в правилния момент излишната ликвидност от икономиката.

Бюджетният дефицит на най-голямата икономика в света се очаква да се разшири до 1,6 трлн. долара през текущата фискална година, отчасти поради правителствената програма за стимулиране на икономиката на стойност 787 млрд. щатски долара. Поради това увеличаването на данъците ще е неизбежно, защото по този начин ще се попълни бюджетният дефицит

За периода от 2010 до 2019 дефицитът на страната може да се разрасне до общо 7,1 трлн. долара, сочи прогнозата на американското правителство. Въпреки това президентът Барак Обама обеща да овладее отрицателното салдо по федералния бюджет, без да прибягва до увеличение на данъците върху доходите на средната класа в Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още