fallback

Европейските акции с най-силен ръст за тримесечието от близо 10 години

Въпреки че днес завърши на минус, паневропейският Dow Jones Stoxx 600 нарасна за три месеца с близо 18%

19:41 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в сряда, като спадът бе воден от банковите и миннодобивните компании, но въпреки това паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 записа най-доброто си тримесечно представяне от години.

Индикаторът се понижи днес с 0,46% до ниво от 242,47 пункта, което равнище обаче е със 17,7 на сто по-високо спрямо края на предходното второ тримесечие на 2009 г. Това е най-силното покачване за тримесечен период от почти десет години.

През септември обаче са реализирани печалби само от около 3%.

Приключващото днес тримесечие започна с мощен ръст при обявяването на по-силни от очакванията финансови резултати на редица компании в условията на продължаващата световна икономическа криза. За подема на пазара роля изиграха и позитивни данни за икономическата ситуация, които донесоха оптимизъм за това, че възстановяването от рецесията е все по-близо.

Освен всичко друго централните банки и правителствата продължиха с мерките за подпомагане на финансовите пазари и местните икономики.

На регионално равнище тримесечните повишения на френския CAC 40, немския DAX и британския FTSE 100 са около 20%, като в последния ден на периода индексите отбелязаха дневен спад от съответно 0,49%, 0,67% и 0,5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още