fallback

Nikkei 225 e единственият губещ индекс в азиатския регион през септември

Азиатските борси напредват за седми пореден месец и записват значителен ръст през третото тримесечие

13:19 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалият месец септември донесе печалба за индексите на всички фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион, с изключение на Япония, където основният борсов измерител Nikkei 225 изгуби 3,4% в сравнение с нивото си от края на август, въпреки оживлението в индустриалния сектор на страната.

Nikkei 225 остана единственият губещ индекс през септември, след като приключи месеца на ниво от 10 133,2 пункта. Това му донесе месечно понижение от 3,4% и минимален ръст от 1,8% за изтеклото тримесечие. Nikkei 225, заедно с по-широкия Topix, са най-лошо представилите се през този месец индекси в световен мащаб, по данни на Bloomberg.

В рамките на приключилото трето календарно тримесечие останалите борси в азиатския и тихоокеанския регион записаха солиден двуцифрен ръст благодарение на растящия оптимизъм, че световната икономика е успяла да преодолее най-трудния момент от кризата и е започнала да се стабилизира.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,7% по време на днешната сесия до 177,62 пункта, воден от технологичните компании. Той се е повишил с близо 4% през септември.

Това е седмият поред положителен месечен ръст на MSCI Asia Pacific, а изменението му в рамките на изминалото тримесечие възлиза на 14%. Това обаче е наполовина в сравнение с рекордния тримесечен ръст от 28%, който индексът регистрира в края на второто тримесечие.

Докато през второто тримесечие инвеститорите в региона се опасяваха, че пазарната оценка на компаниите е прекалено висока на фона на неясните перспективи пред световната икономика, през третото тримесечие се появиха редица данни, които потвърждават нейното стабилизиране.

В Китай Shanghai Composite добави 0,9% до 2779,4 пункта, след като Китайската централна банка съобщи, че ще запази своята либерална парична политика. Днес стана още ясно, че активността в производствения сектор на страната се е повишила за шести пореден месец през септември.

В сравнение с предишния месец Shanghai Composite се е повишил с над 4%, но въпреки това той остава единственият индекс в региона, който записва отрицателен ръст на тримесечна база в размер на 6,1%. Индексът на сините чипове CSI 300 е заличил 5,1% от стойността си спрямо края на юни.

Борсите в Китай ще бъдат затворени през следващата седмица по повод честването на 60-годишнината от идването на власт на Китайската комунистическа партия. Борсата в Хонконг, където Hang Seng добави 6% на месечна и 14% на тримесечна база, също ще бъде затворена в четвъртък.

На борсата в Тайван Taiex се повиши с 1,1% до 7509,2 пункта, като изменението на индекса възлиза на 10% на месечна и 16,7% на тримесечна база. Най-силен ръст спрямо второто тримесечие обаче записва основният борсов индекс в Южна Корея KRX 100, който нараства с 23,3% спрямо юни.

Сред най-печелившите индекси през третото тримесечие се нареждат и австралийският S&P/ASX 200 и новозеландският NZX 50. Те са добавили съответно 20% и 13% към стойността си през последните три месеца, а месечният им ръст възлиза на 6% за S&P/ASX 200 и 2% за NZX 50.

Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори, продажбите на дребно и кредитирането в частния сектор на Австралия са се увеличили. В същото време индексът на бизнес доверието в Нова Зеландия се е повишил значително до 49,1 пункта през септември. Стойност на показателя над нула означава, че местните компании са позитивно настроени относно перспективите пред икономиката. 

Държава Борсов индекс Изменение за септември (%) Изменение за третото тримесечие (%)
Южна Корея KRX 100 6,6% 23,3%
Австралия S&P/ASX 200 5,9% 19.9%
Индия BSE Sensex 30 9,8% 17,8%
Тайван Taiex 10% 16,7%
Хонконг Hang Seng 6,2% 14%
Нова Зеландия NZX 50 2% 13,1%
Япония Nikkei 225 -3,4% 1,8%
Китай CSI 300 6,2% -5,1%
Китай Shanghai Composite 4,2% -6,1%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още