fallback

Газпром и Eni обсъждат влизането на трети акционер в проекта „Южен поток“

Към момента Газпром и Eni имат по 50% акционерно участие в газопровода, който ще минава и през българска територия

10:18 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Газпром Алексей Милер и на италианската Eni Паоло Скарони обсъдиха в Москва възможността за влизане на трети партньор (акционер) в проекта за газопровода „Южен поток“ и по-конкретно относно морската му част, се казва в съобщение на руския газов гигант. Подробности засега не се съобщават.

Към момента Газпром и Eni имат по 50% акционерно участие в проекта за газопровод, който се предвижда да стигне от Русия до България по дъното на Черно море и, минавайки по наша територия, след това да се насочи на северозапад или на югозапад.

Максималният годишен проектен капацитет на газопровода беше повишен от 31 на 63 млрд. куб. м природен газ. Морската част на газопровода, която е най-скъпа и най-трудна за изграждане, ще бъде около 900 км.

Ръководствата на Газпром и Eni са дали положителна оценка на двустранното сътрудничество по реализацията на прединвестиционния стадий на „Южен поток“, след чието приключване ще бъде взето окончателното инвестиционно решение.

В хода на преговорите между двете компании е обсъждан и въпросът за доставките на газ за Европа, които през тази година са намалели, съобщават още от руския концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още