fallback

Колеблива сесия в САЩ година след рекордния спад на Dow

Инвеститорите претеглят новината за поскъпването на имотите през юли и охладняването на потребителското доверие през септември

17:46 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с леки повишения, подкрепени от данните за нарастването на цените на имотите в страната за трети пореден месец през юли. Малко след началото на борсовата сесия обаче стана ясно, че потребителското доверие неочаквано се е понижило през септември, след което индексите се озоваха на отрицателна територия.

Днес се навършва и една година, откакто основният борсов индекс Dow Jones IA отчете най-голямата си абсолютна загуба в рамките на една сесия в размер на 777,68 пункта, предаде CNN. Един час след началото на днешната търговия борсовият измерител, който обединява 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация, отстъпва с 0,1% до 9786,3 пункта.

По-широкият S&P 500 остава почти без промяна на ниво от 1063,6 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 0,1% до 2128,4 пункта. Сред най-губещите в началото на търговията се нареждат енергийните компании, докато тези от минния и финансовия сектор като цяло поскъпват.

Рекордното понижение на Dow Jones IA преди година дойде малко след като Сенатът в САЩ отхвърли плана на администрацията на предишния президент Джордж Буш за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 млрд. долара.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че цените на имотите в 20-те най-големи населени места в САЩ са се повишили за трети пореден месец през юли. Те поскъпват с 1,6% на месечна база и по този начин годишното понижение намалява до 13,3%. Така средната стойност на жилище е съпоставима с цените от есента на 2003 г.

Неприятната новина дойде малко по-късно, когато Конферентният борд, който е бизнес организация с идеална цел съобщи, че индексът на потребителското доверие в САЩ се е понижил до 53,1 пункта през септември спрямо 54,5 пункта за месеца преди това. Анализаторите очакваха повишение на барометъра на потребителските нагласи на домакинствата до 57 пункта.

Днес технологичната компания Dell представи новия модел на своя ултра-тънък лаптоп от бизнес класа Latitude Z, който ще е първият в света с безжично зареждане. Въпреки перспективната технология книжата на Dell поевтиняват с 1,8% до 15,40 долара за акция. От началото на годината пазарната капитализация на Dell се е повишила с 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още