fallback

BNP Paribas ще се изплати на държавата по-рано от очакваното

Най-голямата френска банка ще увеличи капитала си с 4,3 млрд. евро и ще закрие клоновете си в страните със статут на данъчни убежища

10:05 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата банка във Франция - BNP Paribas, съобщи, че ще се върне заема, който получи от правителството по време на финансовата криза, по-рано от очакваното, предаде BBC. Френската държава закупи акции на BNP Paribas без право на глас за 5,1 млрд. евро на 31 март 2008 г.

Ръководството на банката е уточнило, че ще се издължи на френското правителство през октомври, като освен своя заем ще изплати на държавата и полагащите й се 226 млн. евро начислени дивиденти. Според BNP Paribas намесата на правителството е постигнала напълно своите цели.

За да се издължи на държавата, банката планира да увеличи своя капитал с 4,3 млрд. евро. В началото на тази седмица BNP Paribas съобщи още, че ще закрие своите клонове в страните, които фигурират в списъка на данъчните убежища, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Говорител на банката е уточнил, че BNP Paribas има клонове в само две такива страни – Панама и Бахамските острови. През последните месеци лидерите на групата на най-големите икономики от Г-20 засилиха значително своята кампания срещу данъчните убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още