fallback

Южна Америка и Африка създават „Банка на Юга“

Първоначалният капитал на банката, която ще финансира проекти в двата континента, ще бъде в размер на 20 млрд. долара

15:05 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на повече от 60 африкански и южноамерикански държави са подкрепили плановете за създаване на нова регионална финансова система за двата континента, предаде АФП. Очаква се тя да им позволи да спечелят повече влияние в световен мащаб и да стимулира развитието на техните икономики.

Седем южноамерикански страни са подписали споразумение за създаването на „Банка на Юга“, чиято основна цел ще бъде да финансира съвместни проекти в Африка и Южна Америка. Тя ще бъде алтернативен източник на кредитиране от Международния валутен фонд и Световната банка.

Нейният първоначален капитал ще бъде в размер на 20 млрд. долара, които ще бъдат предоставени от Венецуела, Аржентина, Боливия, Уругвай, Парагвай, Бразилия и Еквадор. Засега обаче не е ясно какъв ще бъде точният размер на вноската от всяка страна, която ще членува в банката, по информация на BBC.

Решението на лидерите, участвали в първата среща на страните от Южна Америка и Африка, дойде малко, след като развитите икономики от групата на Г-20 решиха да предоставят по-големи права на нововъзникващите икономики в решенията на Международния валутен фонд.

Срещата на върха се проведе в Нигерия, а следващото заседание е насрочено за 2011 г. в Либия.

Концепцията за създаване на „Банка на Юга“ е предложена за първи път от венецуелския президент Уго Чавес по време на президентската му кампания през 1998 г. Според анализатори развиващите се икономики ще продължават да се отцепват от сегашните международни финансови институции, защото действията им не са в техен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още