fallback

Негативни данни от САЩ понижиха европейските борси

Сред малкото поскъпнали позиции бяха тези на енергийните компании

19:50 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

За втори пореден ден по-голямата част от акциите на фондовите борси в Европа завършиха търговската сесия с понижения, повлияни от слабите данни от САЩ за поръчките на дълготрайни стоки. През август показателят отчита изненадващ спад от 2,4% на месечна база след ръст от 4,8% за предходния месец.

Понижението на поръчките за дълготрайни стоки е второто най-голямо от януари насам и свидетелства, че възстановяването на производствената активност ще бъде бавно и постепенно.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 0,43% до ниво от 238,95 пункта, като представянето му в края на сесията беше повлияно и от друга щатска статистика – за продажбите на нови жилища. Търсенето на жилищния пазар показва увеличение през август, но то се оказа по-малко от очакванията на експертите.

Въпреки това от началото на тримесечието Dow Jones Stoxx 600 е спечелил 16,6%.

На регионално равнище немският DAX падна с 0,42 на сто, френският CAC 40 загуби 0,51 на сто, а британският FTSE 100 отбеляза минимален растеж от 0,06 на сто.

Ръстът на Острова беше подкрепен от доброто представяне на енергийните и суровинни компании. Така например книжата на BP поскъпнаха с 0,5 на сто след първото от три дни насам повишение в цената на петрола. В Ню Йорк цената на барел суров петрол с доставка през ноември по-рано през деня беше отбелязъл растеж от 1,6% до 66,91 долара, но по-късно загуби печалбите си.

Към момента на щатската борсова сесия основните индекси също отчитат спадове, които варират от 0,6 до 0,9 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 25.09.09 г.
fallback
Още от Свят виж още