fallback

Шрьодер вижда перспектива пред „Набуко“ само при наличие и на ирански газ

Според бившия германски канцлер, осигорените досега доставки на газ за „Набуко“ не са достатъчни за запълване на капацитета му

17:54 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газопроводът „Набуко“ има перспективи за реализация, ако за него бъде доставян природен газ и от Иран. Това становище е изразил бившият канцлер на Германия и настоящ член на съвета на директорите и председател на комитета на акционерите на газопровода „Северен поток“ Герхард Шрьодер, цитиран от РИА Новости.

„Набуко“, който е определен за приоритетен проект за ЕС, е предвиден да доставя газ за Европа от Централна Азия, през Азербайджан, Турция и България, заобикаляйки Русия. Капацитетът му се предвижда да е 31 млрд. куб. м газ годишно, а стойността – около 7,9 млрд. евро.

Шрьодер е коментирал, че „по принцип е „за“ реализацията на „Набуко“, тъй като на Европа през следващите години ще са необходими по-големи количества газ, но не трябва да се забравя, че за „Северен поток“ и „Южен поток“ има осигурени доставки на газ, докато осигурените досега за „Набуко“ не са достатъчни за запълване на капацитета му“.

По мнението на Шрьодер ЕС би трябвало да преодолее политическите си разногласия по повод санкциите срещу Иран заради ядрената му програма, за да може да си доставя газ и оттам. Същевременно днес стана известно, че лидерите на САЩ, Великобритания и Франция са заплашили Иран с нови санкции заради натрупването в страната на запаси от обогатен уран. Твърденията на Иран са, че уранът е за „мирни цели“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още