fallback

Италианската мафия превърнала Средиземно море в гробище за опасни отпадъци

Разкаял се мафиот разкри поръчково потопяване на кораб с радиоактивни бидони

19:54 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Появи се доказателството, което липсваше. Останките от кораб, натоварен с радиоактивни бидони, открити край южното италианско крайбрежие, потвърдиха разкритията на бивш мафиот от Калабрия и опасенията на асоциации за защита на околната среда за наличието на токсични отпадъци в Средиземно море.

Благодарение на показанията пред съда на разкаялия се член на Ндрангета (калабрийската мафия) Франческо Фонти, на 12 септември стана възможно откриването край бреговете на Калабрия на останките от товарния кораб „Чунски“, потопен през 1992 г. от неговата организация.

Разкритията пред антимафиотски магистрат от прокуратурата в Милано датират от 2006 г., но бе необходима упоритостта на магистрата от прокуратурата в Калабрия Бруно Джордано и мобилизирането на модерно оборудване, най-вече на робот, за да бъде открит след три години на 500 метра дълбочина товарът от 120 бидона радиоактивни отпадъци.

„За момента не знаем произхода на отпадъците, но е възможно да идват от чужбина. Но все пак е първа крачка”, отбелязва за АФП Джордано.

Откриването е само първи етап, който може да доведе до други лоши изненади: „Чунски” е само един от 32-ата товарни кораба, потопени от мафията в Средиземно море с токсични продукти като торий 234, плутоний или амониев сулфат, казва прокуратурата в Реджо ди Калабрия.

„Според признанията на разкаяли се мафиоти през последните двайсет години на Ндрангета е било плащано, за да изхвърля радиоактивни отпадъци в морето”, казва Себастиано Венери, вицепрезидент на Легамбиенте, организация за защита на околната среда, която разкри случая заедно с Грийнпийс.

Според Венери тези отпадъци не представляват опасност за къпещите се, а за хранителната верига. „От заразените планктони ние рискуваме да открием токсични вещества в чиниите си.”

На 21 април 2006 г. разкаялият се мафиот разказа пред прокуратурата в Милано за потопяването на „Чунски” така: „Беше януарски ден, около 19,30 часа. Имахме детонатори, но с малък обсег, 300 метра струва ми се. Задействахме ги.”

Експлозивите, предназначени за военна употреба, идвали от Холандия, а ядрените отпадъци - от Норвегия, уточнява той.

Освен това мафиотът обяснил за италианския печат, че Ндрангета е транспортирала хиляди контейнери с радиоактивни отпадъци в Африка. Пристигайки в пристанището Босасо (сомалийско пристанище, наблюдавано тогава от италианската армия) италианските военни не обърнали внимание. А когато контейнерите, изпаднали от останките на потопения през 1995 г. кораб Коралин, бяха открити край северното крайбрежие на Сицилия, министерството на правосъдието закри случая.

Впрочем още от първите депозирани жалби през 1994 г. от Легамбиенте всички следствени материали, отнасящи се до изчезналите кораби, са архивирани.

„Това може би се дължи на несериозността на италианската държава , но не трябва да се пренебрегва хипотезата тези случаи да са били покрити съзнателно”, коментира Венери.

В интервю за пресата, публикувано неотдавна, бившият прокурор на Реджо ди Калабрия Франческо Нери доказва безразсъдството на държавата по тези проблеми: през 1995 г. министерството на правосъдието му отказало кредит от 50 хил. евро за финансиране на изследвания в морето и то „без каквото и да било обяснение”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още