fallback

Колеблива търговия в Европа преди срещата на Фед

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 повиши стойността си с 0,21%, като достигна ниво от 244,74 пункта

19:36 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се движеха колебливо в сряда при не особено активна търговия в очакване на решението по-късно днес на паричния комитет на Федералния резерв в САЩ относно основната лихва в страната.

Преобладават мненията, че Фед ще остави лихвените равнища без промяна, но пазарът ще търси в изявленията след срещата знаци за това дали в скоро време ще бъде прибегнато до увеличение, както и какви са възгледите на институцията относно икономическото възстановяване.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 повиши стойността си с 0,21%, като достигна ниво от 244,74 пункта. На регионално равнище обаче индексите на най-големите пазари отбелязаха леки спадове - британският FTSE 100 отстъпи с 0,06%, немският DAX – с 0,13%, а френският CAC 40 – с 0,05%.

Основните печеливши днес се оказаха банковите акции. Книжата на UniCredit, най-голямата италианска банка по пазарна капитализация, скочиха с 3,5% при спекулации, че финансовата институция може по-скоро да предприеме увеличение на капитала, отколкото да емитира гарантирани от държавата облигации. По информация на вестник Il Mesaggero стойността на увеличението ще достигне 4 млрд. евро.

Поскъпване имаше още и при акциите на Banco Santander, Standard Chartered, Credit Suisse и BNP Paribas, добавили към стойността си между 1 и 4,1 на сто.

На страната на губещите пък се наредиха представителите на енергийния сектор, след като данните за американските петролни запаси показаха голямо и изненадващо покачване. Книжата на BP, Royal Dutch Shell и Total паднаха с между 0,9 и 1,6 на сто. 

От своя страна, суровият петрол поевтиня с около 4% до ниво под 69 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още