fallback

СБ отпуска общо над 4 млрд. евро кредити на Индия, Унгария и Латвия

Индия ще получи заем от 3 млрд. евро, Унгария - 1 млрд. евро, Латвия - 200 млн. евро

13:50 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът на директорите на Световната банка (СБ) утвърди вчера отпускането на заеми на Индия, Унгария и Латвия на обща стойност над 4 млрд. евро, съобщи Итар Тасс, позовавайки се на съобщение от банката.

Индия ще получи заем общо от 4,35 млрд. долара (близо 3 млрд. евро), като от него 2 млрд. долара (1,36 млрд. евро) ще бъдат за „финансова подкрепа на правителствената програма относно мерките за стимулиране на икономиката“. От Световната банка посочват, че „този кредит е предназначен да способства за смекчаване на въздействието на световната икономическа криза на индийската икономика“.

Другата част от заема на СБ за Индия, в размер на 2,35 млрд. долара (1,6 млрд. евро), е за оказване на помощ при кредитирането на средни и малки частни фирми, за строителство и модернизация на част от електропреносната мрежа на страната, както и за подобряване на ВиК-мрежата в някои общини.

Заемът за Индия е за срок на изплащане средно от 30 години с 5-10 години гратисен период по линия на Международната асоциация за развитие, която е дъщерна организация на СБ, специализирана за предоставяне на финансиране при облекчени условия на най-нуждаещите се страни.

На Унгария СБ ще предостави заем от 1 млрд. евро за срок от осем години и половина. Тези средства ще бъдат насочени за „подкрепа на програмата за финансова стабилност на страната, реформа на данъчната и пенсионната система, удържане ръста на цените и предотвратяване появата на дефицит на лекарства в сферата на здравеопазването“.

Латвия ще получи от СБ кредит от 200 млн. евро за срок от 10 години с 5-годишен гратисен период. Целта на заема е „обезпечаване на дългосрочната финансова стабилност на страната“. По-конкретно, предвижда се кредитът да помогне „за провеждане на структурни реформи, целящи стабилизация на финансовия сектор и повишаване на неговата устойчивост спрямо бъдещи кризи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още