fallback

Най-богатият руснак с оферта за отбор от NBA

Михаил Прохоров иска да получи контрол върху New Jersey Nets

13:06 | 23.09.09 г.

Соченият за най-богат човек в Русия Михаил Прохоров е отправил оферта за придобиването на американския баскетболен отбор New Jersey Nets, разкрива самият милиардер в блога си.

Прохоров заявява, че ако предложението успее, за първи път отбор от Националната баскетболна асоциация (NBA) ще попадне под чуждестранен контрол.

Предложението на Прохоров е изпратено на сегашните акционери на Nets през уикенда и предвижда неговият инвестиционен фонд Онексим да отпусне заем за строителството на нова зала, става ясно от постинга.

Онексим ще получи също контролиращ дял от отбора за „символична цена“, пише още Прохоров. Източници, близки до милиардера, се изчислили преди време общата стойност на каквато и да било сделка на 700 млн. долара, пише Ройтерс.

"За нашата група Онексим реализацията на този изгоден бизнес проект, участието в което стана възможно благодарение на световната криза (никога досега чужденци не са притежавали отбор от NBA), е поредният интересен спортен проект", пише Прохоров.

Представители на Nets и NBA са отказали коментар, но миналата седмица от отбора съобщиха, че има интерес от потенциални инвеститори.

Правилата на NBA не забраняват чуждестранната собственост, като прехвърлянето на собственост изисква проверка на купувача, както и одобрението на 75% от 30-те собственици на лигата.

Въпреки че много от руските богаташи потърсиха спасение от държавата, 44-годишният Прохоров разполага с достатъчно средства, след като разпродаде активи през 2008 г. преди глобалната криза.

Бивш главен изпълнителен директор на най-голямата компания за никел в света - Норильский никель, Прохоров има състояние, което списание Forbes оценява на около 9,5 млрд. долара.

Богатството на собственика на Nets – предприемачът Брус Ратнър, се оценява на около 295 млн. долара.

Клубът има планове да се премести от Ню Джърси в нова зала в Бруклин в съседния щат Ню Йорк. Години наред проектът обаче е спъван от съдебни спорове, финансови проблеми и противоречия с местната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още