fallback

Дойде ред FDIC да бъде спасена от търговските банки

Очаква се държавният орган да потърси милиарди долари като заем, за да запълни дупката от множеството фалити

08:20 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Колкото и парадоксално да звучи, Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) на САЩ може да се обърне към търговските банки за помощ, съобщава New York Times. Причината за този ход е изпразването на резервите на FDIC заради множеството банкови фалити в САЩ от началото на годината.

Висши представители на FDIC са обявили, че сериозно обмислят план, според който банките в добро състояние да отпуснат милиарди долари кредит за корпорацията, която служи за застраховане на депозитите и защита на вложителите.

Такъв ход би позволил на FDIC да продължи да спасява най-тежко пострадалите от кризата банки в САЩ. Все още обаче по въпроса няма официален коментар, а източниците на вестника са пожелали да останат анонимни.

Според вестника на банкерите и лоби-групите идеята силно им допада, тъй като тя предоставя сериозни възможности за кредитиране на сигурен кредитополучател. Освен това би им позволила да ползват и останалата неразпределена част от спасителната помощ за финансовия сектор.

Законовата рамка в САЩ позволява на FDIC да договори кредитна линия за до 100 млрд. долара, без да иска съгласието на финансовото министерство.

От януари досега FDIC затвори общо 94 банки, което доведе до значителен спад на финансовия ресурс във фонда за застраховане. Към момента според анализатори FDIC разполага с около 10 млрд. долара, след като в началото на годината те са били около 30 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още