fallback

Американските индекси отново поеха нагоре

Доларът падна до ново дъно за 2009 година, което доведе до поскъпване на златото и петрола

23:05 | 22.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ премина под диктовката на оптимистичните настроения, в резултат на което Wall Street последва ръстовете на борсите в Азия и в Европа от днешния ден.

Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average повиши стойността си с 0,52 на сто до 9 829 пункта. Така показателят заличи по-голямата част от реализирания вчера спад.

По-широкият индекс S&P 500 напредна с 0,66 на сто до 1 072 пункта, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, повиши стойността си с 0,4 на сто до 2 146пункта.

Основните двигатели на растежа днес се оказаха представителите на финансовия сектор. Пазарната капитализация на американската банка Citigroup се повиши с близо 5,5 на сто след новината, че Сингапур ще продаде част от дела си от финансовата компания с голяма печалба. Акциите на Bank of America, AIG и Fannie Mae пък повишиха цената си с по над 2 на сто.

Според анализатори, цитирани от Market Watch, борсовото рали в САЩ все още има потенциал, тъй като през последните месеци много от американските компании са ревизирали нагоре прогнозните си резултати за 2009 година.

Днес започна редовната среща на ръководителите на американския Федерален резерв, които трябва да решат дали да променят монетарната си политика. Решението им ще стане ясно утре, като според анализаторите няма да станем свидетели на каквито и да било промени и лихвеният процент ще остане на рекордно ниското си ниво.

В очакване на заседанието пък еврото достигна нов връх срещу американския долар, преминавайки над 1,48 EUR/USD. Като следствие от това златото отново се върна над границата от 1 000 долара за тройунция, а петролът поскъпна с над 1,85 долара до 71,55 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още