fallback

Отново повишиха прогнозата за икономическия ръст на Азия

Китай и Индия ще постигнат по-висок от предварително очаквания ръст, смятат от Азиатската банка за развитие

15:48 | 22.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиките на Китай и Индия ще постигнат по-висок от предварително обявените прогнози ръст през 2009 година. Това става ясно от нов анализ на Азиатската банка за развитие, която публикува ревизирани нагоре прогнози за азиатската икономика.

Правителствените разходи в развиващите се икономики на Азия са подобрили значително перспективите за целия регион, се казва в доклад на банката, цитиран от ВВС.

Новата прогноза за развитие на Китай е за ръст от 8,2 на сто през 2009 година, след като предишната беше за икономически ръст от 7 на сто. Прогнозата за Индия пък бе ревизирана от 5 на 6 на сто.

„Експанзионистичната фискална и монетарна политика помогнаха за омекотяване на ударите на глобалната икономическа криза”, се казва в доклада. От банката предупреждават, че правителствата в региона трябва да спрат навреме с икономическите стимули.

Новата прогноза за икономическия ръст в целия регион е през 2009 година да бъде постигнато увеличение на БВП с 3,9 на сто. Догодина пък банката очаква ръст от 6,4 на сто.

Предишните очаквания за 2009 година бяха за ръст от 3,4 на сто, а за 2010 – за увеличение на БВП с 6 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още