fallback

Пол Кругман: Краят на света се отлага

Икономическият спад вероятно е достигнал най-ниската си точка и САЩ са прескочили рецесията, смята икономистът

14:10 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалният икономически спад вероятно е достигнал своето дъно, а САЩ почти сигурно са излезли от рецесията в края на юли или през август, смята Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

„Краят на света изглежда се отлага”, обяви Кругман по време на семинар в Хелзинки. „Преживяхме извънредно тежка криза и вероятно сме ударили дъното” смята специалистът, позовавайки се на данните за увеличаване на производството през последните месеци, предава Bloomberg.

Той обаче предупреди, че не може да се очаква бързо възстановяване, а по-скоро ще се попадне в застой. Възстановяването според него ще бъде „бавно и мъчително”, тъй като перспективите пред икономиката още не се ясни.

Кругман е на мнение, че може да бъде избегнат модела на W-образната рецесия, който предвижда нов икономически спад и че вероятно ще се стигне до U-образна рецесия. Прогнозата на специалиста е, че безработицата в САЩ ще спре да расте едва в началото на 2011 година, което е знак, че проблемите няма да утихнат бързо.

Най-необичайното нещо от кризата според Кругман е „колпсът на международната търговия”, а това поражда съмнения, че износът може да поведе икономиката на САЩ към възстановяване на растежа.

„Проблемът е, че това е глобална финансова криза. Как тогава можем да имаме възстановяване, движено от износа? Освен ако не намерим друга планета, за която да изнасяме”, обяви Кругман.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още