fallback

Борсите в Азия поеха надолу след отстъплението на Wall Street от вчера

Регионалният индекс отстъпи от едногодишния връх след предупреждението за опасност от имотен балон в Хонконг

11:29 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсите в Азия регистрираха понижения в последната сесия за работната седмица. Те дойдоха заради отстъплението на Wall Street от вчера, както и заради предупрежденията за опасност от създаване на ипотечен балон в Хонконг.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,2 на сто до 118,65 пункта, отстъпвайки от едногодишния връх, достигнат вчера. Все пак показателят запазва ръст от 68 на сто спрямо дъното, отбелязано на 9 март. По данни на Bloomberg акциите от индекса имат средно съотношение цена/счетоводна стойност от 1,6.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,7 на сто до 10 370,54 пункта заради правителствен доклад, показващ, че цените на земята са реализирали най-големия си спад за последните пет години. Седмичната загуба на показателя възлезе също на 0,7 на сто.

В Хонконг днес Hang Seng заличи 0,7 на сто от стойността си до 21 611 пункта. Според технически анализ на DMG&Partners показателят ще се върне отново под 21 000 пункта през следващите сесии, тъй като предстоят множество IPO-та, за участието в които инвеститорите ще трябва да си освободят средства, предава Bloomberg.

Сред основните събития, които натежаха на настроенията на борсата в Хонконг, бе предупреждението на централната банка към кредиторите да внимават с отпускането на жилищни заеми, тъй като съществува реална опасност от надуване на ипотечен балон.

Сред най-големите губещи днес се нареди китайският индекс CSI 300, който падна с 3,6 на сто до 3 199,69 пункта. На обратния полюс пък останаха пазарите в Тайван и Южна Корея, където бяха отбелязани повишения от съответно 0,66 на сто и 0,25 на сто.

На тихоокеанските пазари седмицата приключи разнопосочно, като в Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,5 на сто, а в Нова Зеландия NZX 50 FF Gross напредна с 0,12 на сто.

Седмицата върви към червен финал още в Индия, Сингапур и Тайван, където борсовите индекси отстъпват с по около 0,3 на сто днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още