fallback

ЕС: Ще ограничим бонусите в банките, тепърва ще решаваме как

Бонусите ще трябва да са обвързани с резултатите на банката

10:12 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са се обединили около мнението, че страните от Г-20 трябва да постигнат споразумение за мерки за ограничаване на бонусите в банките на срещата си следващата седмица в Питсбърг, предаде Bloomberg.

Споразумението на европейските страни обаче не включва детайли за това какви точно да са мерките, като подробностите ще бъдат обсъждани на срещата на Г-20.

„Балонът на бонусите се пукна тази вечер”, е заявил след срещата шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента е председател на ЕС. „Постигнахме съгласие, че трябва да кажем „стига!“ и че трябва да прекратим сегашната практика на възнаграждения на база краткосрочно представяне”.

Лидерите на ЕС са се споразумели, че бонусите трябва да са обвързани с резултатите на банката и че гарантираните бонуси трябва да се избягват.

Британският премиер Гордън Браун е заявил, че все още се преговаря по въпроса дали бонусите да бъдат определяни като част от приходите вместо от печалбата. „Бяха направени много предложения. Това, към което се стремим, са общи международни правила, които да са подходящи за всяка страна с минимум конфликти и максимум ефект”, е казал Браун.

Запитан дали Европа ще приложи самостоятелно ограничаването на бонусите, ако Г-20 не успее да постигне споразумение, президентът на Европейската комисия Жозе Барозу е отговорил положително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още