fallback

Дания откри най-големия в света вятърен парк в морето

Паркът Horns Rev 2 ще генерира електричество, достатъчно за нуждите на 200 хил. датски домакинства

19:14 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дания откри днес най-големият в света вятърен парк в морето, съобщи Ройтерс.

Паркът Horns Rev 2, който се намира край западното крайбрежие на полуостров Ютланд в Северно море, ще генерира електричество, достатъчно за нуждите на 200 хил. датски домакинства.

Проектът с мощност 209 мегавата е разработен от държавната компания Dong Energy и е построен за 18 месеца. Освен най-големият в света, паркът е и разположен на най-голямо разстояние навътре в морето – на 30 км от брега.

Общата инвестиция възлиза на 3,5 млрд. датски крони (694 млн. долара). Паркът отнема първенството за най-голям вятърен парк в морето от друг датски проект в сектора – 166-мегаватовия Nysted.

Horns Rev 2 е и първият в света, който ще разполага с платформа за настаняване, на която ще могат да се съберат до 24 работници.

В средата на декември световните лидери ще имат среща в Копенхаген, на която ще се опитат да постигнат ново споразумение за борба с климатичните промени, което да замени Протокола от Киото, който е в сила до 2012 г.

Дания, която произвежда една пета от електричеството си от вятъра, се надява конференцията да даде още по-силен тласък на сектора за зелени технологии в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още