fallback

Собственикът на БАКБ продава лошите си кредити, акциите хвърчат с 30%

Счетоводната стойност на кредитите е 24 млрд. евро като според банката отстъпката при продажбата им няма да е повече от 30%

12:52 | 17.09.09 г.

Allied Irish Banks Plc (AIB), което е основен акционер в Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) АД, обяви че ще продаде лоши кредити, свързани с недвижимия сектор на специално създаден фонд от правителството на Ирландия, съобщи Блумбърг.

Кредитите, които се предвижда да бъдат продадени, са на обща стойност 24 млрд. евро, като освен това AIB ще увеличи капитала си с 2 млрд. евро.

Според AIB отстъпката, с която тя ще продаде лошите си ипотечни кредити на правителството, ще е по-малка от 30%.

Предвижда се също така правителството на Ирландия да изкупи кредити, собственост както на AIB, така и на Bank of Ireland Plc, като общата счетоводна стойност на кредитите на двете банки ще е 40 млрд. евро.

Книжата на AIB регистрираха остър ръст, или 30%, до 3,25 евро за акция. В същото време книжата на Bank of Ireland скочиха с 9% до 3,12 евро.

AIB ще набере допълнително 700 млн. евро от продажбата на дела си в американската банка M&T Bank Corp и допълнително 400 млн. евро от продажба на недвижимости.

Всяка една от двете банки - Allied Irish и Bank of Ireland, вече получиха спасителен пакет от правителството на Ирландия от 3,5 млрд. евро.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още