fallback

Lehman: Barclays спечелиха 8,2 млрд. долара от нашите активи

Продажбата „на пожар“ на активи на банкрутиралата банка е донесла сочни печалби на Barclay

09:55 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на Lehman Brothers Holdings обявиха, че британската банка Barclays Capital е спечелила 8,2 млрд. долара от решителния си ход да закупи разпродаваните преди година „на пожар“ активи на Lehman в САЩ.

От Lehman се оплакват, че по сделките за продажба са настъпили „критично важни промени“ за периода от подаването на поръчката до приключването на сделката, в резултат на което Barclays са спечелили контрол върху активи, които според Lehman не са били част от продажбата.

Това става ясно от документи, подадени във федералния съд по банкрутите в Манхатън, предава Ройтерс.

Точно преди година, на 15 септември, Lehman Brothers банкрутира, а флагманът на институцията – подразделението за брокерски услуги в САЩ, бе продадено на Barclays в сделка, организирана светкавично в рамките само на една седмица.

„Някои от директорите в Lehman са дали съгласие Barclays да получат отстъпка от 5 млрд. долара спрямо счетоводната стойност на активите, които са им прехвърлени. По-късно те са се съгласили да предоставят още милиарди под формата на т.нар. „добавена стойност“, която са изисквали от Barclays, но която съдът не е одобрил“, се казва в жалбата на Lehman.

Въпросните съществени промени в цената на сделката са станали след одобряването на придобиването от съда. Още тогава британската банка е можела да запише светкавична печалба от 4,2 млрд. долара от инвестицията си на стойност 1,75 млрд. долара.

Според Lehman британската банка е разчитала, че няма да се стига до задълбочаване на разследването. Освен това според адвокатите на банкрутиралата финансова институция Barclays не са имали намерение да изпълнят всичките си ангажименти по сделката, включително изплащането на компенсации от 2 млрд. долара на бившите служители на Lehman.

Проблемната ситуация според адвокатите се дължи на това, че много от отговорните за преговорите с Barclays лица същевременно са имали и примамливи предложения да започнат работа в британската банка. Това всъщност е позволило преминаването на повече от договорените активи в ръцете на Barclays и липсата на сигнал за това, смятат разследващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още